Wat is stress?
En als je veel stressklachten ervaart: hoe kom je van gestresst zijn naar energiek?
In vergelijking met pak ‘m beet vijftig jaar geleden zijn we minder gaan werken, hebben meer vakantiedagen, sporten vaker en ontspannen beter. Toch hebben we stress. En is een burnout zelfs de meest voorkomende ziekte op de werkvloer.

Voor de juiste definitie van stress slaan we de Dikke van Dale er eens op na: psychische spanning, druk, toestand waarin bepaalde afweermechanisme in werking komen. Dat klinkt anders dan de betekenis die de meeste mensen er aan geven. Want stress is druk, druk, druk, verkeerde balans en een teveel aan spanning. Klopt. Maar stress is niet alleen maar slecht. Beter gezegd: we hebben een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren.

Gezonde stress
Zoals gezegd is een beetje stress gezond. Want spanning maak je lichaam klaar om actie te ondernemen. Om te reageren als er bedreigende situaties zijn. Stress brengt als het ware je lichaam in staat van paraatheid.

Dagelijks heeft iedereen te maken met gezonde stress. Het helpt je om goed te presteren op je werk. Dat je alert bent en geconcentreerd. En het zorgt dat je veel kan doen in weinig tijd. Dit is wel tijdelijk want zodra je klaar bent, neemt de spanning weer af.

Goede stress is ook de spanning die je voelt tijdens een voetbalwedstrijd. Zeker als de wedstrijd moet worden beslist door penalty’s. Of als je nog net op tijd op je rem trapt om een ongeluk met de auto te voorkomen.

Ongezonde stress
Wanneer wordt stress ongezond? Een simpel "als het teveel is", is niet voldoende. Het gaat om de balans. Als je een stressreactie hebt gehad, moet je lichaam daarvan herstellen. Hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je daarvoor nodig hebt.

Heb je veel stressmomenten dan heb je relatief weinig tijd om je te herstellen.
En dus stapelt de stress zich als het ware op. Als de balans tussen herstellen en nieuwe momenten kwijt is, is er sprake van ongezonde stress.

Van stress naar energiek
Het maakt uit of je stressklachten hebt of burnout. Niet alleen voor de duur van je herstel, maar ook voor de manier van herstellen. Bij stressklachten moet je het rustiger aan doen en aan je zelfmanagement werken. Zodat de roofbouw stopt en je weer energie opbouwt.
Stress en Burnout begeleiding
Jacqueline Soepenberg © 2022