Van stress naar burnout
Hoe kan het dat je van regelmatig wat stress plotseling burnout raakt?
En belangrijker als het je eenmaal is overkomen: hoe kom je van burnout naar energiek?

Als je voortdurend actief bent, verbruik je meer energie dan je kunt bijtanken. Je pleegt roofbouw op je lijf en je lichaam verleert zich te ontspannen. Hierdoor krijg je op den duur lichamelijke en psychische stressklachten, zoals:
     * vermoeidheid
     * gespannen spieren
     * slecht slapen
     * malen/piekeren
     * een kort lontje
     * concentratieproblemen
Dankzij extra stresshormonen kun je het lang volhouden. Totdat je lichaam uitgeput is en alles met een klap tot stilstand komt.
Dan ben je totaal opgebrand: burnout.

Van burnout naar energiek
Het maakt uit of je stressklachten hebt of burnout bent. Niet alleen voor de duur van je herstel, maar ook voor de manier van herstellen. Bij stressklachten moet je het rustiger aan doen en aan je zelfmanagement werken. Zodat de roofbouw stopt en je weer energie opbouwt.
Als je burnout bent is je lichaam in de war geraakt. Je bent neuro-hormonaal ontregeld en dat heeft effect op je hersenen, organen en immuunsysteem. Je lijf moet eerst herstellen voordat je andere problemen kunt oplossen en je zelfmanagement kunt verbeteren. Begeleiding is hierbij aan te raden.
Uit de praktijk blijkt dat 99% van de psychische problemen die ontstonden met een burnout, vanzelf verdwijnen als je fysiek herstelt.
Stress en Burnout begeleiding
Jacqueline Soepenberg © 2022